- (για πρόσωπο) που λέει την αλήθεια, που εκφράζει τις πραγματικές σκέψεις και συναισθήματά του
- (για ενέργεια) που εκφράζει τις πραγματικές σκέψεις και συναισθήματα κάποιου
Η ειλικρίνεια είναι η πλέον θαρραλέα μορφή της τόλμης. Μωμ Ουίλλιαμ
Τολμάμε και προβάλλουμε πραγματικές - κρυμμένες αλήθειες & ότι άλλο αξίζει να γνωρίζετε...

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τι κρύβεται πίσω από την υποβάθμιση της Γερμανίας

Της Αμαλίας Κάτζου

Μπορεί για κάποιους να αποτελεί μία θεωρία συνομωσίας. 
Ωστόσο οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές δεν θεωρούν καθόλου τυχαία της χθεσινή υποβάθμιση της Γερμανίας από τον οίκο αξιολόγησης Egan Jones. Και κάνουν λόγο για προειδοποιητική βολή των αμερικανών στη σιδηρά κυρία της Γερμανίας, η οποία με την αμείλικτη στάση της απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Nα σημειωθεί πως ο ανεξάρτητος οίκος αξιολόγησης Egan Jones τοποθετεί πλέον την διαβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας στην κλίμακα «Α+» (από «AA -») και αιτιολογούν την απόφασή τους αυτή στην….ολοένα εντεινόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που αργά ή γρήγορα θα πλήξει και τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ αυξάνει παράλληλα και το κόστος «διασώσεων» για τη Γερμανία. Ενδεικτικό είναι πως στην αιτιολογική τους έκθεση θέτουν σε αρνητική θέση και τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, κάτι που μεταφράζεται σε παρακολούθηση για μελλοντική περαιτέρω υποβάθμιση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είναι εκνευρισμένος με την Άνγγελα Μέρκελ και εάν δεν βρισκόταν σε προεκλογικό αγώνα ήταν πολύ πιθανό να υπάρξει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Το τελευταίο διάστημα ο Ομπάμα τονίζει, κοιτώντας προς το Βερολίνο, πως πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να προωθηθεί η ανάπτυξη.

Οι παρεμβάσεις του Ομπάμα προκάλεσαν την αντίδραση του Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμβούλεψε τον αμερικανό πρόεδρο να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχει η Ευρωζώνη.

Διπλωματικοί κύκλοι μιλούν για διάρρηξη των σχέσεων ΗΠΑ – Βερολίνου, με το Λευκό Οίκο να επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στη Γερμανία για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που τείνει να λάβει η κρίση χρέους. Το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των δύο κρατών, δίνει τροφή στο σενάριο πως στην υποβάθμιση της Γερμανίας από την Egan Jones έχει… βάλει το χεράκι του ο Λευκός Οίκος. 

Αν και πρόκειται για θεωρία συνομωσίας, ωστόσο έχει ενδιαφέρον το πώς συνδέουν κάποιοι την κίνηση του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης με τη δυσφορία του Ομπάμα απέναντι στην Μέρκελ. Τι υποστηρίζουν; Πώς η υποβάθμιση θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο Βερολίνο πως εάν δεν βάλει νερό στο κρασί του, θα ακολουθήσουν κι άλλες υποβαθμίσεις. Φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρουν την ανιούσα οι αποδόσεις των γερμανικών bunds και η χώρα θα δανείζεται με υψηλότερα επιτόκια.

Και σε αυτό το σημείο οι πονηρά σκεπτόμενοι υπενθυμίζουν το πρόσφατο δημοσίευμα διεθνούς πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο, μεγάλα hedge funds στοιχηματίζουν σε μαζικό ξεπούλημα γερμανικών ομολόγων τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου των μεγαλύτερων hedge fund στο Μονακό, πάνω από το 50% των στελεχών τους εκτιμούν ότι τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων θα διπλασιαστούν μέσα σε ένα χρόνο. 

Μέχρι σήμερα ελάχιστοι ήταν αυτοί που τολμούσαν να στοιχηματίσουν κατά των γερμανικών ομολόγων. Ενας εξ αυτών είναι ο Τζον Πόλσον, ο επενδυτής-κερδοσκόπος, ο οποίος έγινε γνωστός το 2007, στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Στις 18 του περασμένου Απριλίου, έγινε γνωστό ότι ο Πόλσον είχε σορτάρει σε γερμανικά ομόλογα, προεξοφλώντας ότι η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τη Γερμανία. Ο κ. Πόλσον είχε «πρωταγωνιστήσει» και στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2009, «σορτάροντας» σε ελληνικά ομόλογα, στα οποία κατείχε σημαντικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website analysis